ME310/SUGARとは?
ME310/SUGARは、スタンフォード大学で始まり世界中に広がった、9か月間にわたるイノベーションプログラムで、世界各国の大学生が企業パートナーから与えられたプロジェクトテーマに基づいて共同研究をおこないます。プロジェクトごとに、ふたつのことなる大学の学生チームが一緒に研究活動に取り組みます。

2015年 ME310/SUGARグローバルキックオフ・ワークショップ

2015年 ME310/SUGARグローバルキックオフ・ワークショップ

参加大学すべての学生がシリコンバレーに集結し、1週間にわたりスタンフォード大学で開催されるキックオフ・ワークショップを皮切りに、このプログラムは始まります。参加学生はここでのインタラクティブ・ワークショップを通して、ことなる学校の教員たちから「デザイン・シンキング」の要素や哲学を学びます。そして帰国後、自分たちの大学で、それぞれのパートナーチームと共に、各々のプロジェクトに取り組んでいきます。プログラム期間中は、海外へも渡航します。またプログラム修了時には、スタンフォード大学を再び訪れ、最終プレゼンテーションをおこないます。

2016年 ME310/SUGAR エクスポ

2016年 ME310/SUGAR エクスポ

ME310/SUGARは、ことなる文化や背景を持つ学生たちと共同研究をおこないながら、まったく新しく、そして価値あるものを創り出す機会を与えてくれるものです。また、参加学生たちは、企業の規模を問わず、イノベーションチームのなかで仕事をする際に必要とされる一連のスキルを身につけることができます。このプログラムの修了生たちは、新たに企業を立ち上げたり、さまざまな組織の製品開発チームのリーダーとして活躍しています。

2015-2016年度の成果物

2015-2016年度ME310/SUGAR 参加学生(他大学生含む) サンフランシスコにて

2015-2016年度ME310/SUGAR 参加学生(他大学生含む) サンフランシスコにて


2015-2016年度、京都工芸繊維大学からは2チームに分かれた合計8名の学生たちが、それぞれ凸版印刷およびヤンマーから提示されたプロジェクトに参加しました。
京都工芸繊維大学とスタンフォード大学の学生が作成した Tabito コンセプト

京都工芸繊維大学とスタンフォード大学の学生が作成した Tabito コンセプト


2015-2016年度凸版印刷プロジェクトのテーマは、2020年開催の東京オリンピックやそれにともなう観光に目を向けて、「非言語コミュニケーション」としました。
京都工芸繊維大学とスタンフォード大学の学生たちが、観光客と地元の人たちをつなげ、共通言語を使わずに地元のおすすめを聞きながら、まったく新しい旅体験ができるコンセプトを提案しました。最終プロトタイプは E-Ink 技術をベースに作成されています。

京都工芸繊維大学とスインバーン大学の学生が作成した XS-310 プロトタイプ

京都工芸繊維大学とスインバーン大学の学生が作成した XS-310 プロトタイプ


また、2015-16年度ヤンマープロジェクトは、テーマである「ブドウ園のためのイノベーション」に基づき、京都工芸繊維大学とオーストラリア・メルボルンにあるスウィンバーン大学の学生たちが共同研究を行いました。ブドウ栽培の様々な要素について調査したのち、学生たちは農薬散布に着目し、農薬使用量と環境汚染を劇的に減らす機械を開発しました。

応募資格および応募プロセス
2016-2017年度 ME310/SUGARプログラムは、2016年9月下旬に開始し、2017年7月中旬に修了します。

応募資格:
・京都の大学に在学中であること(関西圏の他大学でも京都へ頻繁に来ていただけるなら構いません)
・学部生4回生(2017年7月までのプログラムのため大学院進学が前提)または博士前期課程(修士)や博士後期課程(博士)の学生(2017年7月のプログラム終了まで在学予定であること)
・英語での会話・コミュニケーションが可能なこと
・工学、デザイン、ビジネス, ユーザーリサーチなど、プロダクトイノベーションに関係する領域での専門性を持つこと

応募締め切り
2016年9月4日(日)正午

応募先リンク:
日本語 – http://goo.gl/forms/5gSEOVUUUnm05Caj1
英語 – http://goo.gl/forms/XMbCG4qOUJEn6qiu2

問い合わせ先:
日本語|tatara@kit.ac.jp|多田羅景太(デザイン・建築学系助教)
英語|sushi@kit.ac.jp|Sushi Suzuki (KYOTO Design Lab Associate Professor)

What is ME310/SUGAR

ME310/SUGAR is a nine month innovation program that originated in Stanford University and expanded globally, where students from schools around the world collaborate on a loosely defined project topic provided by corporate partners. For every project, student teams from two different universities work together.

ME310/SUGAR Global Kickoff 2015

ME310/SUGAR Global Kickoff 2015

The program starts with a weeklong kickoff workshop at Stanford University where students from all the schools come to Silicon Valley for a week. Through the interactive workshop, students learn the elements and philosophy of design thinking from professors from the different schools. Then students return to their home institutions to work on their projects with they partner teams. Some international travel happens during the program while at the end of the program, all the teams return to Stanford for the final exposition.

ME310/SUGAR Global Expo 2016

ME310/SUGAR Global Expo 2016

ME310/SUGAR gives students the opportunity to collaborate with other students who come from different cultures and backgrounds to create something completely new and valuable. Students learn the necessary skill sets to work in an innovation team in both large and small companies and gain the mindset that allows them to see gaps in the world where new solutions can be developed. Alumni of the program have gone on to start many companies as well as lead product development teams in various organizations.

ME310/SUGAR students from 2015-2016

ME310/SUGAR students from 2015-2016

For the 2015-2016 program year, two teams totaling eight students from the KYOTO Design Lab at the Kyoto Institute of participated in projects sponsored by Toppan and Yanmar.

Tabito concept developed by the D-Lab and Stanford students

Tabito concept developed by the D-Lab and Stanford students

The theme of the 2015-2016 Toppan project was “Non-verbal (language-less) Communication” with an eye towards tourism and the 2020 Olympics in Tokyo. Students from the Kyoto Design Lab and Stanford University ultimately delivered an e-ink map-based concept that allows tourists to connect with locals to ask for local suggestions without the use of a common language, creating an entirely new travel experience.

XS-310 prototype created by the D-Lab and Swinburne students

XS-310 prototype created by the D-Lab and Swinburne students

“Innovation for Vineyards” was the theme of the 2015-2016 Yanmar project between the Kyoto Design Lab and Swinburne University of Technology in Melbourne Australia. After exploring various aspects of grape farming, the students ultimately focused on pesticide application and created a machine that could drastically reduce the pesticide waste and harmful environmental pollution.

Eligibility and Application Process
The 2016-2017 ME310/SUGAR program will begin in late September 2016 and finish in mid-July 2017.

Eligibility:
• Current university students in Kyoto
• 4th year Bachelors (continuing into a Masters Program), Masters, or Ph.D. students not graduating before the program finishes
• Competency in English
• Experience in fields related to product innovation (e.g. engineering, design, business, user research, etc.)

Deadline:
Sunday, September 4th, Noon

Application:
English – http://goo.gl/forms/XMbCG4qOUJEn6qiu2
Japanese – http://goo.gl/forms/5gSEOVUUUnm05Caj1

Contact:
English – Sushi Suzuki sushi@kit.ac.jp (KYOTO Design Lab Associate Professor)
Japanese – Keita Tatara tatara@kit.ac.jp (Faculty of Design and Architecture, Assistant Professor)