KYOTO Design Labは日本初開催となるフード・イノベーション・シンポジウムをイタリアのモデナ・レッジョ・エミリア大学(UNIMORE) のフード・イノベーション・プログラムと 共同開催いたします。
フード・イノベーション・プログラム(略してFIP)は、農業、食料流通、小売、消費といった総合的な視点、いわば「農場から食卓へ」をキーワードに、食品産業におけるイノベーションを発展、普及させています。FIPは食という永遠の課題に対して、2つの有名な思考アプローチである「デザイン思考」と「フォアサイト思考」 を組み合わせて新しいアイデアを追求します。
シンポジウムでは、フード・イノベーション・プログラムの先端研究とプロジェクト事例を紹介するだけでなく、世界の未来を変えていく、地方に根付いたローカルなイノベーター達にも焦点をあてます。
また、シンポジウムと並行して開催する3日間のフード・イノベーション・ワークショップの最終発表も行います。食という文明の最も基本的な要素に関して、次世代を切り拓くどのような新アイデアが生まれるのか、ぜひご覧ください。

ワークショップにご興味のある方は、こちらから詳細をご確認ください:

スケジュール
FOOD INNOVATION SYMPOSIUM
2017年2月16日 18:00-

18:00 開場
18:30 – 19:30 フード・イノベーション・ワークショップ最終発表
19:30 – 20:30 発表者のプレゼンテーション
20:30 – 21:30 懇親会

発表者
マッテオ・ヴィグノリ
Matteo Vignoli 
Foodiscovery:食の未来を見つける

デザイン思考を軸にした研究、教育、ビジネスを通じて「未来を築く」ことを目指し、世界的に著名なレッジョ・アプローチの高等教育の場での実験を行っている。マスタープログラムやビジネススクールで教鞭をとり、グローバルな組織とのイノベーションプログラムに取組んでいる。UNIMOREの経営工学部助教、スタンフォード大学客員研究員。

ニック・ディフィーノ
Nick Difino
Food trotting around the world
Storyteller Eater-tainer

パーフォーミング・アーティスト、彼自身の すべての研究を食に焦点を絞っている。フード系ハッカーとしてスタート、その後は人類学と未来の食糧研究家として活動、現在はFuture Food Instituteの公式ストーリーテラーである。また、SKYのGambero Rosso ChannelのTV番組のホストといくつかのウェブ制作も行っている。

Philip Nguyen
フィリップ・ウィン
Gochiso Inc

Gochisoは2016年11月に大阪・梅田で設立されたソーシャルダイニングスタートアップ。人々を楽しい食事体験を通じて繋げ、より良い世界を築いていく。ユーザーが提携レストランで食事をするたびに、予約の35%までが彼らが支援する社会的活動に寄付されるしくみである。
最高経営責任者(CEO)兼創設者であり、科学と芸術の多分野横断な背景を持ち、UCLAで学士号、京都大学でPh.D取得。スタートアップとNPOコミュニティーに積極的に関わっている。
ベトナム生まれのカリフォルニア育ち、オーストラリア、オーストリア、日本に住んだ経験がある。趣味と興味は旅、ダンス、デザインとテクノロジー。

使用言語
英語

会場
MTRL KYOTO

参加費
無料。飲料はMTRL KYOTOから別途販売があります。

登録・申し込み
登録・申込ページはこちらです

協力:MTRL KYOTO

KYOTO Design Lab is happy to announce that we will be hosting the first ever Food Innovation Symposium in Japan with the Food Innovation Program, based at the University of Modena and Reggio Emilia (UNIMORE) in Italy.

The Food Innovation Program (FIP) develops and disseminates radical innovations in the food industry from “farm to fork,” including agriculture, food distribution, retail, and consumption. FIP combines the age-old topic of food with the two renowned worlds of forward thinking approaches – Design Thinking and Foresight.

The Symposium will highlight some of the research and projects being conducted by the Food Innovation Program as well as local innovators changing the future of world. Also presenting are the final presentations for the three-day Food Innovation Workshop happening during the same time. Come find out what’s next in the most basic elements of civilization.

If you’re interested in the Workshop, check out: https://www.facebook.com/events/351390291926836/

Schedule
18:00 Hall Opens
18:30 – 19:30 Food Innovation Workshop Final Presentations
19:30 – 20:30 Speaker Presentations
20:30 – 21:30 Mixer

Speakers

Matteo Vignoli – Foodiscovery: hunting for the future of food

Matteo is “building the future” through research, education and business all centered around the application of Design Thinking and he is experimenting with the world-renowned Reggio Approach in higher education. Matteo teaches in several master programs and business schools, and works on innovation projects with global organizations. He is an Assistant Professor in Management Science and Engineering at the University of Modena and Reggio Emilia and a Visiting Scholar at Stanford University.

Nick Difino – Food trotting around the world
Storyteller Eater-tainer

Nick Difino is a performing artist / adv. communicator who concentrated all his research on the Food World. Started as a food system hacker and continued as food researcher in both anthropology and future of food is now the official story teller for Future Food Institute. Nick is a TV show host for Gambero Rosso Channel on SKY and several web productions.

Philip Nguyen – Gochiso Inc.

Gochiso is a social dining startup established in November 2016 and located in Umeda, Osaka. It connects users over delightful dining experiences that help build a better world. Every time a user dines at a partnered restaurant, up to 35% of their reservation is donated to a social cause that they support.
CEO and Cofounder, Philip comes from a multidisciplinary background in science and the arts and holds two bachelor’s degrees from UCLA and a Ph.D. from Kyoto University. He is actively involved in the startup and nonprofit community.
Philip was born in Vietnam, raised in California, and has lived in Australia, Austria, and Japan. He loves traveling, dance, design, and technology.

Language
English

Venues
MTRL KYOTO

Fee
Free, drinks sold separately by MTRL KYOTO

Signup
https://mtrl.net/kyoto/en/events/170216_food-innovation-symposium/

Supporting Partner: MTRL KYOTO