大阪ガスエネルギー技術研究所と京都工芸繊維大学 KYOTO Design Lab[D-lab]は、未来の社会環境における食生活に着目し、「ありうる未来の食」に関するデザインの調査研究「Food Shaping the Future」を実施しました。

本研究は、京都ビエンナーレ国際都市デザイン展2020「KYOTO Shaping the Future ── 食がつくる都市」内にてプロジェクト展示として成果物をご紹介する予定でしたが、今般の新型コロナウイルス感染症が拡大している状況を鑑み開催を中止したことをうけ、このたびウェブサイト上にて公開いたします。

また、ウェブサイトにて食の未来についてのアンケート収集も実施しております。ぜひあなたの意見をお聞かせください。

» Food Shaping the Future ウェブサイト




概要

大阪ガスエネルギー技術研究所がもつ技術シーズやフード3Dプリンタ技術を前提に、プロダクト、サービス、ビジネスモデル、そして人々の価値観や行動の変容などの文化まで、食のデザインを非常に包括的なデザイン領域として捉え研究を実施しました。その結果、私たちは近い未来に日常的に自分の健康状態をセンシングし、日々の体調と嗜好に即した食品をフード3Dプリンタで出力するのではないかという考えに至りました。

人口増加や情報技術の進展、環境問題の深刻化など様々な課題を抱える未来の社会における維持可能性を前提とした新たな「ありうる未来の食」とは何かを、皆様と考えたいと思います。

コラボレーター|
大阪ガス株式会社 エネルギー技術研究所

プロジェクトリード|
水野大二郎

プロジェクトメンバー|
井上菜々子
臼倉菜々子
岡本真由子
緒方胤浩
角居風子
田中杏佳
畠中美緒
ハフマン恵真
林佑樹
古田希生
Lilianka Isabel Julian Placido

プロジェクトファシリテーター|
中家寿之
小林直人
金原佑樹
光川貴浩(合同会社バンクトゥ)
早志祐美(合同会社バンクトゥ)

協力|
松岡建次郎(株式会社ナナメ)
里井築(株式会社ナナメ)
藤中亮太
長尾崇弘
河合篤子
アクティブライフ箕面
KIT HOUSE(大学生活協同組合)
こにし
チャッピー
デザインリサーチ論受講生
Natural Machine
京都工芸繊維大学 ロボティクス研究室

Sponsored by Osaka Gas Energy Technology Research Institute, Kyoto Institute of Technology KYOTO Design Lab conducted research on the possible food of the future.

We intended to share the research results at Kyoto Biennale: International Exhibition of City and Design 2020 “KYOTO Shaping the Future – Urban Dietary Landscape”, which is scheduled to be held from Friday, March 27 to 29th. However the exhibition has been canceled in view of the spread of the new coronavirus infections. We hope you can appreciate the atmosphere of the place that was planned to be displayed through our web site.

» Food Shaping the Future website




Summary

Combining research undertaken at Osaka Gas Energy Technology Research Institute and presently available food 3D printing technology, we conducted design research to speculate possible products, services, business models as well as cultural values that govern user behaviors. As a result, we came up with a design proposal that consists of daily biosensing for mass customization-based food design to be printed from the 3D printer.

With the research progress, we would like to offer the opportunity to speculate on what may be possible for the future food in the age of overpopulation, emerging IT services and dooming environmental concerns.

Collaborator:
OSAKA GAS CO.,LTD. Research Institute for Culture, Energy and Life

Project Lead:
MIZUNO Daijiro

Project Members:
INOUE Nanako
USUKURA Nanako
OKAMOTO Mayuko
OGATA Kazuhiro
SUMII Fuuko
TANAKA Kyoka
HATAKENAKA Mio
HUFFMAN Emma
HAYASHI Yuki
FURUTA Kio
Lilianka Isabel Julian Placido

Project Facilitators:
NAKAIE Toshiyuki
KOBAYASHI Naoto
KIMPARA Yuki
MITSUKAWA Takahiro(bank to LLC.)
HAYASHI Yumi(bank to LLC.)

Support:
MATSUOKA Kenjiro(NANAME INC.)
SATOI Kizuku(NANAME INC.)
FUJINAKA Ryota
NAGAO Takahiro
KAWAI Atsuko
Active Life Minoo
KIT HOUSE(University Co-op)
Restaurant Konishi
Food Truck CHAPPI
Students of Design Research Theory
Natural Machine
KIT Robotics Laboratory